Hypothecaire lening berekenen

Hypothecaire lening berekenenVoordat u een hypothecaire lening gaat afsluiten is het handig om te weten welk bedrag u maximaal kunt lenen. Er zijn meerdere factoren die de maximale hoogte van uw hypothecaire lening bepalen.
Welke factoren bepalen het bedrag dat u kunt lenen?

Bruto jaarinkomen

Het bruto jaarinkomen is natuurlijk van groot belang als u een hypothecaire lening wilt afsluiten of bij het hypotheek oversluiten. Aan de hand van dit bedrag kan de aanbieder van de hypothecaire lening bepalen welk bedrag u terug zou kunnen betalen. Het totale bruto jaarinkomen wordt bepaald aan de hand van uw eigen bruto jaarinkomen en eventueel ook het bruto jaarinkomen van uw partner.

Financiële verplichtingen

Het kan zijn dat u een hoog jaarinkomen heeft, maar tevens ook veel financiële verplichtingen zoals andere leningen of alimentatie. De aanbieder kan u dan wel een hoog bedrag lenen, maar dan heeft hij de kans dat u dit niet terug kunt betalen. Daarom wordt er bij het bepalen van de maximale hypothecaire lening ook gelet op uw financiële verplichtingen.

Waarde van de woning

De waarde van uw woning speelt tevens een rol bij het bepalen van de maximale hypothecaire lening. De aanbieder gebruikt uw woning namelijk als onderpand. Als uw woning veel minder waard is dan het bedrag dat u wilt lenen, maakt de aanbieder veel verlies als u de lening niet meer kunt betalen.

Rentevoet

De rentevoet van de hypothecaire lening is ook van belang bij het bepalen van het maximale bedrag dat u mag lenen. Als de rente hoger is, zult u namelijk een hoger bedrag moeten betalen aan de aanbieder. Bij een hypothecaire lening met een hogere rente zal het maximale bedrag dat u mag lenen dan ook vaak lager zijn.

Hoe kunt u de maximale hypothecaire lening berekenen?

De maximale hypothecaire lening kunt u gemakkelijk berekenen met onze hypothecaire lening simulatie. U voert enkele gegevens in zoals uw jaarinkomen en uw financiële verplichtingen en onze simulatie berekent voor u wat de hoogte van de maximale hypothecaire lening is.