Rentevoet

RentevoetAls u een hypothecaire lening heeft afgesloten, zult u maandelijks naast een bedrag voor de aflossing ook rente moeten betalen. De rentevoet hypothecaire lening kan per aanbieder erg verschillen, maar het hangt ook af van het soort lening dat u kiest. Er zijn meerdere soorten hypothecaire leningen. Zo zijn er bijvoorbeeld de lineaire hypotheek, de krediethypotheek en de spaarhypotheek. We kunnen hypothecaire leningen echter ook onderverdelen in twee andere soorten, namelijk de hypothecaire lening met vaste rentevoet en de hypothecaire lening met variabele rentevoet.

Hypothecaire lening met vaste rentevoet

Met een hypothecaire lening met vaste rentevoet betaalt u iedere maand een vastgesteld bedrag aan rente. De rentevoet zal gedurende de looptijd niet veranderen, waardoor de rente ook niet zal verhogen. Een hypothecaire lening met vaste rentevoet geeft u dus zekerheid en beschermt u tegen renteverhogingen. Het nadeel van deze lening is dat u niet kunt profiteren van renteverlagingen als de marktrente daalt en dat de rentevoet over het algemeen iets hoger ligt dan de rentevoet waarmee u begint als u een hypothecaire lening met variabele rentevoet afsluit.

Hypothecaire lening met variabele rentevoet

Met een hypothecaire lening met variabele rentevoet betaalt u maandelijks een bedrag aan rente dat wordt bepaald aan de hand van de marktrente. Dit betekent dus dat de rentevoet lager wordt als de marktrente verlaagd, maar u zult ook een hogere rente moeten betalen als de marktrente stijgt. Door te kiezen voor deze hypotheek kunt u dus profiteren van renteverlagingen en de beginrente van een hypotheek met variabele rentevoet is ook minder hoog dan de rente van een hypothecaire lening met vaste rentevoet. Het nadeel van deze lening is dat u geen zekerheid heeft en dat de rentevoet hoger wordt als de marktrente stijgt.